Фотоволтаичната система за собствено потребление ФOTOSOLAR Hybrid AIO 5000 е от типа всичко-в-едно и представлява една обща структура, в която са включени всички необходими компоненти - хибриден инвертор, литиево-йонна батерия от серията TriplePower с капацитет 3,0 kWh (до 2 броя в една структура, до 4 общо), и модул за свързване, в който се осъществяват всички връзки между компонентите. Системата  може не само да съхранява добитата през деня енергия, но и да служи за резервно захранване при спиране на тока.

ФOTOSOLAR Hybrid AIO 5000 е предназначена за тези, които искат максимална независимост и сигурност. Системата предлага различни режими на работа в зависимост от нуждите на потребителя. Използвания хибриден соларен инвертор от четвърто поколение SolaX е от серията X1 Hybrid G4 5.0-М и има два независими MPPT тракера, като поддържа работа с до четири високоволтови батерии Triple Power T30 с максимален капацитет 12kWh. Основното предназначение на тази соларна система е производство на електроенергия за собствени нужди и съхранението й, с цел аварийно захранване при отпадане на мрежата, като възможността за потребление на произведеното електричество остава налице.

Системата може да работи в следните режими.

1. Приоритет на собственото потребление (Self Use)
В този режим приоритет има задоволяването на собственото потребление. Възможни са следните варианти:

- Когато мощността от панелите е достатъчна. Енергията, получена от панелите се използва приоритетно за захранване на товарите. Ако има излишък от енергия, той се съхранява в батерията. Ако и батерията е пълна, излишната енергия може да се отдава към външната мрежа. Инверторът може да ограничи експорта, ако е зададено такова ограничение.

- Когато мощността от панелите е недостатъчна. Потребителят може да зададе периоди на заряд и разряд на батерията. Ако това се случи в период на активен заряд, мощността от панелите ще бъде отдадена във вътрешната мрежа, а недостига ще се черпи от външната мрежа, но батерията няма да се разрежда. Ако е в сила период на активен разряд, мощността от панелите ще бъде комбинирана с мощността от батерията, и ако пак има недостиг на енергия, само той ще се черпи от външната мрежа.

- Когато няма мощност от панелите. В период на активен заряд външната мрежа захранва всички товари, като може да зарежда и батерията. В период на активен разряд батерията ще захранва всички товари. Ако нейната мощност е недостатъчна, остатъка ще се черпи от външната мрежа. Нивото на минимален разряд на батерията може да бъде зададено между 10 и 100%.

2. Приоритет на експорта на енергия (Feed-in priority).
В този режим приоритет има производството на енергия за експорт към външната мрежа. Подходящ е за системи, които имат преференциална цена за изкупуване на електричеството.

3. Приоритет на аварийното захранване (Backup mode).

Този режим е подходящ за райони с чести спирания на тока. Начина на работа е същия като в режима с приоритет на собственото потребление, но нивото на заряд на батерията се поддържа на относително високо ниво (настройва се от потребителя), за да е сигурно, че в батерията ще има достатъчно заряд при спиране на тока.

4. Островен режим (Off-grid).
Този режим се включва когато няма захранване от мрежата. Системата ще осигури аварийно захранване от панелите и батерията, за да подава енергия към товарите във вътрешната мрежа. За този режим е необходимо в системата да има батерия.

 

 

Комплектът включва

Панел монокристален Tongwei 410Wp 12 броя
X-ESS G4 система 5kW всичко-в-едно с батерия 3.0kWh 1 брой
Алуминиева конструкция за монтаж* 1 брой
Соларен кабел 4мм2 с МС4 конектори, 20 метра 4 броя

Включената в комплекта последно поколение система всичко-в-едно има два MPPT входа и към нея могат да бъдат включени два отделни масива от панели, което позволява оптимизиране на разполагането им в зависимост от ориентацията на покрива.

Основните предимства на системите SolaX X-ESS G4 всичко-в-едно (ALL IN ONE) са:

- Липса на кабели между отделните компоненти. Благодарение на включения в комплекта модул за свързване (Mate Box) системата придобива завършена форма без от нея да излизат и стърчат кабелите към различните компоненти. Това позволява монтаж почти на всяко място в къщата/апартамента, за разлика от стандартните системи с външни акумулатори, които едва ли биха се вписали в дизайна на хола, коридора или всекидневната на една къща.

- Лесно добавяне на батерия. Добавянето на батерия към съществуваща всичко-в-едно система X-ESS е много по-лесно, отколкото в система с отделни компоненти.

- Подобрен температурен диапазон. Новата система X-ESS работи в много широк температурен диапазон от минус 30 до плюс 50 градуса, което разширява неимоверно възможностите за избор на място за монтаж.

- Значително подобрен дизайн. С изключителното си съчетание от фукционалност и дизайн, X4 ESS системата е носител на наградата за дизайн Red Dot Design Award, присъдена от Red Dot GmbH & Co.

ЦЕНА: 10 999 лв.

 

Допълнителни опции

Допълнителна батерия T30 3.0kWh 2460 лв

 

Гаранционни срокове

X-ESS G4 система 5kWh всичко-в-едно с батерия 3.0kWh 5+5  години
Панел 410Wp 12 години
Асесоари

2 години

* Алуминиевата монтажна констуркция е за керемиден, битумен или ламаринен покрив.

Цената на системата не включва монтаж. 

Към всяка система получавате инструкция за монтаж на носещата конструкция върху наклонен покрив с керемиди (на български), и инструкции към инвертора за окабеляване и пускане в експлоатация (на английски). Монтажът трябва да бъде извършен от квалифициран електротехник.

Всички цени са с включен ДДС.