Компанията

Брандът LEDVANCE беше представен през света през 2016 г. след като компанията се отдели под формата на самостоятелно дружество от   пионерите в осветлението OSRAM. Като нова марка, но и с наследство от над 100-годишен опит, LEDVANCE има с какво да се гордее, създавайки уникален микс от  производствени постижения, иновативен дух и страст към осветлението. Оттогава компанията разбработва и предлага обширно портфолио от осветителни тела, фокусирайки се върху "ориентирано към човека осветление" (HCL), превръщайки се в един от водещите играчи на глобалния пазар на осветление.

Днес, когато светът е изправен пред предизвикателства и трансформации в енергийния сектор, ръководството на LEDVANCE явно е взело решение компанията да продължи да се адаптира и развива. Оставайки верни на своите корени на  иноватори в индустрията, компанията взема решения да излезе от рамките на осветлението. Верни на своето мото „Силата чрез светлина“, LEDVANCE предлага на своите клиенти възможност да използват силата на светлината както никога досега - както като инструмент за осветление, така и за генериране на енергия. Чрез предлаганите интелигентни енергийни решения, слънчева технология и усъвършенствани системи за осветление за подобрена работна и жилищна среда, клиентите могат да се възползват от тази трансформация с реални спестявания на енергийни разходи.

Инверторите

Както повечето производители, LEDVANCE навлизат на пазара на домашни фотоволтаични системи покривайки двата основни сегмента - мрежови инвертори и хибридни инвертори. Монофазните мрежови инвертори са в диапазона от 2.5 до 6.0kW, а трифазните - от 3 до 110kW. С оглед бързото навлизане на пазара на системи с възможност за съхранение на енергията в батерия, по-интересни са решенията с хибридни инвертори от гамата - монофазни с нисковолтова (LV) батерия в диапазона 3-6kW, и трифазни с високоволтова (HV) батерия в диапазона 5-50kW. 

Важна особеност е възможността на трифазните хибридни инвертори да работят с небалансирано натварване на фазите, като същевременно осгиуряват нулев експорт - необходимо изискване за всички домашни фотоволтаични инсталации в България, които нямат сключен договор за изкупуване на енергията, какато и задължително изискване за участие в програмите за финансиране на домашни фотоволтаични системи за собствено потребление. Прави впечатление изключително широкия диапазон на предлаганите мощности - от 5kW, подходящи за еднофамилни къши, захранени трифазно, до цели 50kW - напълно достатъчни за редица малки бизнеси, заведения, магазини, цехове за производство, къщи за гости, малки хотели и други търговски предприятия.

Основните акценти в серията трифазни хибридни инвертори LEDVANCE LHT-HV:

 • 10 години гаранция
 • цветен тъч-дисплей за настройки и наблюдение
 • поддръжка на работа с генератор
 • работа с различни типове батерии
 • гъвкави решими на работа
 • висока ефективност заради високото напрежение на батериите

 

Батериите

Батериите се предлагат под същия бранд - LEDVANCE - и включват високоволтови модули с капацитет по 4,1kWh с 10 години гаранция. Технологията на клетките е LFP (lithium ferrophosphate, LiFEPO4). Както всички високоволтови батерии, и тук конфигурацията включва определен брой батерийни модули свързани последователно, и един BMS модул, който се грижи за управлението на системата. Поддържат се конфигурации с от 2 до 6 модула и с общ максимален капацитет от 24,60kWh. В модела LES HV-4K прави впеатление много високият процент на допустимо разреждане на модула - до 95%, което при максимален капацитет от 4,096kWh дава използваем капацитет от 3,891kWh - много добро постижение за този клас батерии. Живота на батерията е 6000 цикъла заряд/разряд.

Ето характеристиките, които ни напораявиха впечатление веднага:

 • 10 години гаранция
 • съвместимост с различни инвертори
 • дизайн с вградени конектори, при който няма нужда от външни кабели между отделните модули
 • изключително лесен и бърз монтаж, без нужда от купуване на допълнителни аксесоари
 • елегантен дизайн, който позволява инсталация в различни условия без да е необходимо отделно техническо помещение
 • ниво на защита от външни влияния IP65

Примерен комплект, включващ продукти на LEDVANCE можете да видите тук.

 

Официален дистрибутор на продуктите LEDVANCE в България е Амперел ООД, а продуктите, свързани с фотоволтаичната индутрия се предлагат от дъщерното дружество Профайлд ООД. Повече за продуктите и решенията можете да намерите на официалната страница на LEDVANCE на Български: https://www.ledvance.bg/professional/renewable-energy